Er is niets mis met jou

Een tijdje geleden kwam er een man voor de eerste keer naar mijn praktijk. Toen ik hem vroeg waarmee ik hem kon helpen, zei hij mij:
“Ik zou graag eens heel duidelijk van iemand willen horen wat er nu eigenlijk mis is met mij”.

Zijn antwoord raakte me. Er zat een volwassen man voor me die er van overtuigd was dat er blijkbaar iets mis was aan hem. Dat er van alles aan hem veranderd of verbeterd moest worden vooraleer hij de liefde, de aandacht of waardering van andere mensen kon verdienen.
Het was de eerste keer dat iemand dat zo uitdrukkelijk tegen me zei maar als ik stil sta bij alle andere hulpvragen die ik in mijn praktijk krijg, is deze gedachte voor de meeste mensen er de oorzaak van dat hun leven niet verloopt zoals ze diep vanbinnen zouden willen.

Misschien heb jij er zelf nooit zo over nagedacht maar herken je het dat:

  • bij jou alles zo moeilijk verloopt en bij anderen alles blijkbaar zo makkelijk lijkt te gaan?

  • jij niet weet wat je eigenlijk wil in het leven?

  • je regelmatig een dip hebt en niet weet waaraan dat ligt?

  • je vaak in dezelfde discussies vervalt en je geen uitweg ziet om het anders aan te pakken?

  • je rondom jou mensen successen ziet boeken en jij blijft ter plaatse trappelen?

  • je opkijkt naar mensen die in jouw ogen talentvol zijn en je afvraagt wat jouw talenten zijn?

  • je nog eerst dit of dat diploma moet halen of die opleiding moet volgen vooraleer je vindt dat je recht hebt op erkenning of waardering voor wat je doet?

  • je moeilijk woorden kan geven aan wat je voelt?

  • ….

Terug naar de man op mijn praktijk. Als antwoord op zijn vraag, heb ik hem snel duidelijk gemaakt dat ik zeker niet de persoon zal zijn die hem op zijn gebreken zal wijzen maar eerder, integendeel, hem zal laten ontdekken hoe een mooi mens hij is.

Achter de gedachte ‘Er is iets mis aan mij of ik ben niet goed genoeg’, ligt een diep gemis aan en tegelijkertijd een groot verlangen naar liefde.


Ik vertelde hem dat hij de liefde niet langer meer buiten zichzelf hoeft te zoeken maar dat ik hem zal helpen hoe en waar hij de liefde in zichzelf kan vinden.

Tweeënvijftig jaar lang had hij geloofd wat andere mensen tegen hem zeiden, van hem dachten en over hem spraken. Heel zijn identiteit was gevormd op basis van een extern referentiekader en met dit valse beeld van zichzelf keek hij naar de buitenwereld. Hij had er nooit aan getwijfeld dat al die mensen wel eens ongelijk zouden kunnen hebben. Hij stond in het leven met een verdedigende of aanvallende houding want hij had de neiging om zich niet zo maar te laten doen. Diep vanbinnen was er dan toch een stem in hem die niet akkoord ging met wat er allemaal over hem gezegd werd.


Er gewoon mogen zijn met wie je bent, met al jouw talenten en gebreken, is de grootste hartenwens van iedereen

Iedereen heeft die stem in zich. Een stem of een deel in jou is ongeschonden gebleven. Er is een plek in jou waar jouw Ware Zelf, jouw onschuldige Zelf, jouw pure Zelf, jouw authentieke Zelf overeind is gebleven ondanks alle beproevingen die je tot hiertoe hebt doorstaan. Alle oordelen over jou of valse beschuldigingen hebben geen vat gehad op dat deel in jezelf waar jouw essentie onveranderd en bewaard is gebleven.


Hoe zou het zijn als jij je verdere leven zou kunnen leven vanuit die plek?

Kan jij je voorstellen dat jij jezelf kan en mag ontspannen, zonder jezelf aan iemand te moeten bewijzen of verantwoorden?

Kan je de rust voelen bij de gedachte dat jij er helemaal mag ZIJN zoals je bent, zonder hieraan iets te moeten veranderen of toe te voegen?

Kan je van me aannemen dat je niets hoeft te DOEN om liefde, aandacht en waardering te krijgen?


Wie naar buiten kijkt, droomt. Wie naar binnen kijkt ontwaakt.
- Carl Jung –

Ik garandeer je dat je jezelf gevangen zet met aan de verwachtingen van andere mensen te blijven voldoen. Wat je ook doet of probeert om goed genoeg door anderen bevonden te worden, het is als een ezel die door een wortel wordt voortgetrokken… Als je blik naar buiten is gericht, zet je jezelf onder druk om door anderen gezien, gehoord, gewaardeerd te worden of om aandacht en erkenning te krijgen en dat zorgt voor heel wat verwarring in jezelf als anderen je niet geven waar jij naar verlangt.

Terwijl het ook anders kan.
En die verandering heb jij helemaal zelf in handen: Van jezelf houden precies zoals je bent, met alles erop en eraan.
Liefdevol denken over jezelf, jezelf liefdevol en aanmoedigend toespreken zoals je graag gewild had dat een troostende of liefhebbende moeder je toesprak of een ondersteunende en beschermende vader.

Als je je onafhankelijk opstelt van de liefde van anderen, dan heeft wat anderen over jou zeggen of van jou vinden, geen vat op jou.

Wat anderen dan van jou zeggen of van jou denken, is van hen, niet van jou, en dat mogen ze houden😉

En weet je, van zodra jij de liefde in jezelf hebt gevonden, ziet heel jouw wereld er anders uit. Kleine kinderen hebben gelijk als ze zeggen: “Alles wat je zegt ben jezelf” want de wereld die jij ziet is een spiegel van jezelf.

ZOEK BINNENIN JEZELF EN HERVIND WIE
JE WERKELIJK BENT


Ben je het beu om te ploeteren, hard je best te blijven doen om jezelf te bewijzen en toch niet te krijgen wat je wil?
Dan ga ik heel graag met je in gesprek om te kijken waar jij jezelf afwijst.
Zoals bij de man in mijn verhaal, laat ik je terug liefde voelen voor jezelf zodat jij mensen en situaties aantrekt die jouw perfectie weerspiegelen.

Ga je graag met mij in gesprek?
Neem HIER contact met me op.

Voor een gesprek in het kader van je werk, kan je bij mij terecht met loopbaancheques van VDAB.

WEBINAR ‘UIT JE HOOFD - IN JE HART 💚’

Op zoek naar de vrede in jezelf?
Alles zit al in jou!

Je kan hier de opname herbekijken

OPEN HEART TRAINING ONLINE

Dit praktisch, compleet en toegankelijk traject neemt je in één rechte lijn mee naar een nieuwe toekomst waarin je Hart je onmiskenbaar de weg zal wijzen.